لزوم حمایت جدی از تولید؛ تدوین راهبرد ملی کنترل تورم
عباسعلی سیاحی
به منظور دستیابی به انتخاب گزینه های استراتژیک در مقوله مهارتورم، لازمست عوامل و پارامترهای اساسی و تعیین کننده و موثر در افزایش نرخ تورم را تک به تک بررسی نموده و چگونگی کنترل پارامترهای هر یک را برای کنترل و کاهش نرخ مزبور جستجو نمود.
الف - شناخت بیماری های مخل رشد و توسعه مراکز و واحدهای تولیدی و چگونگی بسترسازی مناسب رشد تولیدات کشور:
یکی از عوامل موثر برای کنترل افت تورم اندیشیدن تمهیدات لازم برای وفور محصولات و بالاخص کالاهای ضروری در بازار است.
بدیهی است در صورت اشباع تقاضای کالا با عرضه مداوم و مستمر، مصرف کاذب و ذخیره اندوزی رو به کاهش رفته و محل و بهانه ای برای افزایش غیرواقعی کالا باقی نمی گذارد.
لذا برای تامین محصولات و کالاهای موردنیاز بازار مصرف در درجه اول بازار داخلی، باید واحدها و مراکز تولیدی مورد حمایت جدی قرار گیرد. تا تولیدات داخلی عطش تقاضا را پاسخ داده و کشش تقاضا را تامین نماید و نه تنها مشکل تورم را حل نماید بلکه به ایجاد اشتغال مولد در کشور کمک نماید و فرصت های شغلی موجود را ابقاء و بطور فزاینده فرصت های شغلی متعدد جدیدی را برای جوانان آستانه ورود به بازار کار رقم بزند.
برعکس نظریه کسانی که مهار تورم را متضاد با روند ایجاد فرصت های شغلی گمان می کنند هر دو هم جهت با هم پیش برد البته وظیفه دولت تنها بسترسازی مناسب برای این مهم است نه ورود به سرمایه گذاری مگر در سرمایه گذاری برای پروژه ها و طرح های زیرساختاری که در کلیه کشورهای پیشرفته عمدتاً و یا تنها بر عهده دولت هاست یا لااقل کارفرمای اصلی دولت است نظیر احداث بنادر و فرودگاهها وجاده های مواصلاتی و خطوط ریلی.
اگر دولت در جهت حمایت جدی با شناخت نارسائی های موجود مراکز تولیدی در جهت مرتفع نمودن معضلات دست و پاگیر گام بردارد حتی قبل از کامل نمودن بستر حمایتی لازم ثمره اقدامات خود را خواهد دید، بطوریکه هر بخشی از صنعت و معدن ویا کشاورزی که از این موهبت برخوردار شود نسبت به سایر بخش ها در جهت خودکفائی و رونق و شکوفائی سبقت می گیرد و شاخص نمایانی در قالب یک پایلوت پروژه موفق برای سایر صنایع خواهد بود.
نمونه بارز آن در بخش کشاورزی دستیابی به مرز خودکفائی در تولید گندم در کشور است که با تامین به موقع بودجه و اعتبار لازم و پرداخت آنی و بی دغدغه وجه پول گندم خریداری شده به گندم کاران، زمینه فراهم نمودن بستر لازم برای حمایت و تقویت جدی کشاورزان فراهم گردید که منجر به خودکفائی و جهش میزان تولید محصول گندم در کشور گردید. هر چند هنوز بسترسازی بطور کامل صورت نپذیرفته است.
لیکن با حذف یکی از موانع اصلی رشد تولید، مزه و ثمره خودکفائی حاصل از ایجاد بستر لازم برای جهش مستمر تولید چشیده شد.
در خصوص بسترسازی لازم برای تولیدات صنعتی و معدنی در کشور برای پشتیبانی از روند تولید کالاهای ضروری و اساسی و ساختمانی نیز باید با شناخت و فهرست نمودن کلیه موانع سد راه توسعه به مرتفع نمودن آن پرداخت.